L’OBSERVATOIRE, by clp architects

archiframe

L’observatoire is a project by clp architects, realized for a competition, consisted on proposing a pavilion of 20 m2 floor space to be constructed in a protected natural area in Muttersholtz, Alsace.

The architects first intention was to create a building that could offer an experience of varied possibilities, using the least materials and formal recourses. This intention has been translated into a structural system that performs various tasks: the possibility of light, shadow, ventilation and also to provide temporal storage space.
The second intention was to conceive an architecture that could enhance and diversify the relationship between the visitor of the pavilion and the surrounding environment. The pavilion, then, performs as a medium that is both reduced and enhanced into an optical device. In an economic sense, the structure permits an open-plan interior, similar to a theatre stage: The interior space is reconstructed again and again with each…

View original post 42 more words